Vaccination mot bältros

Om bältros

Bältros orsakas av samma virus som vattkoppor. När du har haft vattkoppor stannar viruset kvar i din kropp för resten av livet. Viruset kan bli aktivt igen och då får du bältros. En orsak kan vara om du har nedsatt immunförsvar, men de allra flesta som får bältros är fullt friska i övrigt.

Bältros brukar läka av sig själv. Blåsorna torkar oftast och försvinner inom en till två veckor. Sårskorporna faller av någon vecka senare.

Symtom på bältros

Det är vanligt att det gör brännande ont eller pirrar på ett område på huden. Huden kan bli känslig för beröring. En del blir också trötta, yra, får lätt feber eller huvudvärk innan några utslag syns.

Efter en till tre dagar blir det ofta rött där du har haft ont. Sedan får du blåsor som först är klara, men sedan mörknar. Blåsorna brukar klia.

Du kan få blåsor var som helst på kroppen, men de brukar sitta inom ett område. Oftast sitter de på ena sidan av kroppen, som ett band eller bälte.

Smittvägg 

Bältros får du om det virus du bär på efter att ha haft vattkoppor återaktiveras, de flesta av oss får vattkoppor som barn. Vattkoppor blir sällan allvarlig och går vanligtvis över av sig själv efter någon vecka. Men efter att ha haft vattkoppor ligger viruset kvar, vilande i nervrötterna livet ut. Där hålls viruset tillbaka av vårt immunförsvar och de flesta av oss märker aldrig av det igen. Men med stigande ålder försvagas immunförsvaret och viruset kan då återaktiveras och vandra ut längs en nerv till huden. Där orsakar det vätskefyllda, kliande, ofta smärtsamma blåsor. Man har då fått bältros.

Vaccination

Vaccination mot bältros minskar risken för att drabbas av bältros och nervsmärtor efter bältros. Vaccinerna är främst avsedd för personer som är 50 år eller äldre, den åldersgrupp som löper störst risk att få bältros.

Shingrix

Shingrix är ett vaccin mot bältos. Det behövs två doser Shingrix för skydd. Shingrix kostar 1990 kr per dos.

Pris

Shingrix 2250kr,
KAMPANJPRIS 1950 kr per dos! (Fram till December 2020)

BOKA TID NU